torsdag 26 februari 2015

Matte

Hej!

På matten har vi den sista tiden jobbat dels med problemlösning (på måndagar) och dels har vi jobbat med geometri där vi gått igenom delarna i kap.3.

När vi jobbar med problemlösning på måndagar har vi så här långt mest fokuserat på olika metoder att lösa olika problem. Vi tittar på olika typer av lösningar och diskuterar fördelar och nackdelar. De problem vi jobbar med är sådana som kan lösas med olika metoder. Strukturen när vi jobbar med detta är att man först får en viss tid på sig att lösa problemet på egen hand, därefter jämför man och diskuterar i par för att slutligen lyfta fram några exempel i helklass. Efter jul har vi jobbat med tre liknande problem tre måndagar i rad och på så sätt hoppas jag att eleverna tydligare kan se och ta till sig mer effektivare lösningsmetoder och också känna sig säkrare på en viss typ av problem.

Varje elev har ett speciellt häfte där de jobbar med problemlösning och detta tar jag in och tittar på med jämna mellanrum. Där får de feedback hur de ligger till och vad de kan utveckla.

På övriga pass i veckan jobbar vi med olika moment vad gäller metoder att lösa rutinuppgifter samt förståelse av begrepp vilket kan ske genom träning i boken eller andra gemensamma uppgifter. På detta område kommer ett litet test nästa vecka på torsdag.
Det som kommer på testet är: vinklar (rita, mäta), trianglar (olika typer och vad som kännetecknar dessa), olika typer av fyrhörningar och vad som kännetecknar dessa, omkrets samt skala.
Träna kan man göra på kap.3 i boken samt genom extra uppgifter som man hämtar hos mig.

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar